Grundere jubileumsfest

15.03.22

Feirer 50 år i drift

15 mars 2022 feiret vi 50 års dagen vår.
Hele eventyret startet i 1972 da tre unge menn tok stillasavdelingen ut av murer – og malerfirmaene de drev. På få år økte gründerne Odd Strand, Ole Paulsen og Bjørn Paulsen staben fra seks kollegaer til nærmere 150. I dag, 50 år senere, har StS utviklet seg til en organisasjon med 477 ansatte fra 8 ulike nasjonaliteter, stasjonert i 2 land med forretningsaktivitet i 10 land!

Vi er stolte av bedriften vår

Vi er stolte av våre ansatte og den solide kompetansen vi innehar!

Et lite tilbakeblikk

70- tallet

Stålstillas-

Da Odd Strand oppdaget det nye stålstillas systemet som kom til Norge, oppdaget han hvor mye lettere og sikrere dette kunne gjøre hans arbeidshverdag. Han var den første på Vestlandet som satset på det nye systemet, og kort tid senere, i mars 1972, dannet han bedriften AS Stillas Service som er oppspring til dagens StS gruppen.

Stålstillas var i 1972 en utrolig stor innovasjon. For første gang var det blitt bygget opp et standardisert system av stillasdeler med gripe- og festeforbindelser. Tidligere var det for det meste brukt komponenter i tre som måtte skrues sammen.

Fersk Oljeindustri

Oljeindustrien var fersk og de første årene var det en del cowboy- holdninger i bransjen.

Arbeidsmiljøloven fra 1977 ga et viktig rammeverk for virksomheten, men også Deep Sea Driller-havariet på Fedje i 1976 og Bravo-utblåsningen på Ekofisk B i 1977 gjorde at sikkerhetstenkingen ble stadig viktigere.

Den rette kompetansen

Vi valgte bevisst å rekruttere nye ansatte blant sjøfolk, i tillegg til fagarbeidere fra verft og byggebransje. De hadde et mylder av kunnskap og kompetanse vi kunne bruke og flere av dem jobber her enda.

De første kundene

Stillasservice ble i praksis eneleverandør når BMV-gruppen trengte ekstern stillas- hjelp, og fikk videre innpass på andre store aktører.

Vi deltok i byggingen av Mongstad, var på Statfjord fra 1976 og i 1977 startet samarbeidet med Aker Stord. StS har vært fast leverandør av stillas- og tilkomsttjenester, truckførere, kranførere og rigg og transport personell til alle plattformer og større konstruksjoner som er bygget på Stord verft siden 1977. Siden vi har jobbet så mye sammen kjenner StS-karene den lokale bedriftskultur og forholdene på Stord.

StS gruppen og Coast Center Base (CCB) på Ågotnes har vært nærmest uadskillelig siden 1975. Et unikt samarbeid som springer ut fra gjensidig tillit og at vi passer hverandre som hånd i hanske. StS passer godt til CCBs konsept. CCB tar inn rigger på kort tid. Det betyr stor oppbemanning på kort tid, men rask nedbemanning når prosjektet er ferdig. I følge CCB (Erling Skoge) leverer StS raskt, samtidig som at løsningene vi leverer er gode. Og at StS er fleksible og raske til å snu seg rundt når det trengs.

Omsetning

I 1972 var omsetningen hele kr 150 000!

Kontant betaling

Det var helt normalt at det kunne gå mange måneder før fakturaer ble betalt, særlig en del utenlandske firmaer var durkdrevne mestere i kunsten å utsette betalingen lengst mulig. Samtidig måtte vi lønne våre folk kontant hver uke.

Odd Strand var mange ganger ute på lange rundturer med bilen full av pengeposer slik at folkene skulle få betalt.

Oppsummert så startet vi i bygge og anleggs bransjen men ble så en del av den voksende Olje og gass industrien med ISO fag. Isolering, Stillas og Overflate. Da kunne selskapet utføre mer komplette oppdrag for Olje og gass industrien.

80- tallet

Off-shore ekspandering

Den største enkeltendringen fra syttitallet var at Stillasservice i 1980 fikk sin første langsiktige avtale om stillastjenester, på Statfjord A. I tillegg fikk vi store oppdrag fra Kværner Egersund med stillasarbeider på tre av gass- modulene til Valhall og hadde også et rigg- oppdrag for Kværner i Gøteborg. Vi hadde også mange mann på Kårstø i 1984 og senere på Mongstad-utbyggingen. Stord Verft var også en viktig kunde i forbindelse med Gullfaks og Oseberg, og etter hvert passerte vi 500 ansatte.

I 1980 fikk vi også vi arbeid på et stålunderstell på Aker Verdal, og var opptil 80 mann i Trøndelag i perioder. Den jobben kom som manna fra himmelen. Vi fikk beskjed om å demobilisere seksti mann på Stord, men fredag klokken halv fem samme uke kom bestillingen på 40 mann til Verdal. Dermed unngikk vi permitteringer.

Utbygging av broer

1982 etablerte Stillasservice Becon Industrier, som leverte jern- og metall og sveisearbeider, og som i tillegg utdannet sveisere. Søsterselskapet hadde mange ansatte i lange perioder, før det senere ble fusjonert inn i hovedselskapet. Også på andre sektorer landet bedriften fine oppdrag, som arbeidene på Glomfjord fabrikker i Nordland, og på midten av 80-tallet dukket også malerjobbene opp, først på broen over Glomma i Fredrikstad.

Dette var i 1986. Firmaet som skulle male broen hadde gått konkurs, men vi hadde satt opp stillasene og fikk avtale om å gjøre jobben ferdig. Dette utløste flere brooppdrag, vei- kontoret i Østfold var svært fornøyd med arbeidet.

Stillaspioner

Overgangen fra tunge stål til lett aluminiumstillas i 1983 karakteriseres som et pionertiltak i bransjen.

Vi opplevde effektiviserings gevinst, helsemessig gevinst og ikke minst produktivitets gevinst.

Oljeprisens fall og børskrakk

I 1987 kommer børskrakket i USA og bankene får problemer for alvor. Oljeprisen har falt til under ti dollar fatet og tilliten mellom arbeidstakere og arbeidsgivere er på null- punktet. To uker etter den lockouten går Willoch-regjeringen av etter å ha stilt kabinett- spørsmål på økte bensinavgifter. Gro Harlem Brundtland blir ny statsminister.

Et problem som naget Odd Stand midt i alt dette er at han hadde store bestillinger hos Llentabhall. Ordren var plassert i svenske kroner, og han var oppriktig urolig for en devaluering. Banken trodde slett ikke at Brundtland ville devaluere, i alle fall ikke under lønnsoppgjøret, men Strand mener at nettopp dette kunne skje. Han kjøpte 18 millioner svenske kroner. Dette tjente bedriften 600000 kroner på når kronen straks etter ble skrevet ned med 12 prosent.

Valutakjøpet ble en liten, men viktig seier i en tøff tid, men det skulle bli enda tøffere.

Oljeprisene forblir lave, låneveksten var enorm og lønningene skyhøye, særlig i bygge- bransjen. I 1987 kom børskrakket i USA og bankene fikk problemer for alvor.

Reduksjon i arbeidstokken

Vi gikk fra 500 til 30 ansatte på kort tid! Rentene var oppe i nesten 25 prosent, det var stillstand i offshoreutbyggingen, ingen bygget noe som helst på land og mange av firmaene vi hadde levert tjenester til gikk konkurs før de betalte oss. Vel hadde vi overskudd på driften, men med så store tap på fordringer ble det tøft å betale momsen.

Unngår konkurs

Mange selskaper gikk konkurs på denne tiden.

I stedet for å slå firmaet konkurs, slik mange andre gjorde, fikk Stillasservice en nedbetalingsplan med Finansdepartementet. Odd Strand ville ha firmaet på banen igjen uten å ta snarveier. Dette ga oss goodwill blant banker og myndigheter, noe vi har nytt godt av videre.

90- tallet

Stillasservice haltet inn i nittitallet med bemanningen skåret til beinet og total oppdragstørke. Men bedriften hadde nådd myndighetsalder og skulle snart oppleve bedre tider.

I motsetning til betydelige deler av det norske bygg-relaterte næringslivet overlevde Stillasservice krakket ved tiårsskiftet, selv om det ikke var mer enn et tredvetalls ansatte igjen i 1990. Regningene ble betalt, ledelsen ville ikke ta snarveien via en styrt konkurs. De tradisjonelle landaktivitetene gikk det tungt med.

Rundt 1991 var et av få lyspunkter at vi fikk bygge stillasene under oppussingen av Haukeland sykehus, et prosjekt som nærmest var et krisetiltak fra statens side.

I 1994 fikk firmaets stillasbyggere en sjanse til vise hva de var gode for: Stillasservice hadde bygget et innkledt stillas rundt Johanneskirken i Bergen. Dette er det høyeste bygget i byen, og kirken ligger i tillegg på en bakketopp.

En januarnatt kom så den sterkeste nord- veststormen som den gang var målt i Bergen siden 1940-tallet. Trær lå flate, skorsteiner veltet og en oljeplattform, Ross rigg, kom i drift på Puddefjorden, men stillaset holdt, selv om det blåste så kraftig at et busskur ved siden av kirken veltet.

Det norske oljeeventyret

Vi var allerede en etablert leverandør til olje- og gassindustrien, og selv om tidene var tøffe også i denne sektoren grunnet lave oljepriser, ble ikke bransjen slått ut av den økonomiske bråstoppen. Redningen ble det norske offshoreeventyret! Se jubileumsfilem fra Norsk Olje og Gass som feiret 50 år i 2017 her: https://www.norskoljeoggass.no/om-oss/oljehistorien/

Gjennombruddet Brage

Det skulle ta noen år før Stillasservice var tilbake på toppnivået fra åttitallet. Verdifulle jobber ved Stord Verft og et stort oppdrag på Karmsundbroen i 1993 viste vei, men det var hook-up’en-klargjøring av plattformen for boring på Bragei 1994 som ble det definitive vannskillet. Dette var en arbeidskraftintensiv hook up etter magre år med lav aktivitet. Det hadde vært tunge tider for folk flest med høy rente og lite oppdrag. Folkene våre slet med å betale huslån og søkte seg etter ekstraturer for å kunne betjene forpliktelsene sine.

Introduksjon av tilkomstteknikk

Som en viktig del av vår forretningsutvikling ble fagkretsen utvidet til også å omfatte industriklatrere i 1994. Det var første skritt på veien til en multidisiplin virksomhet. Formålet var å spesialisere personell til utførelse av arbeid med klatreteknikk. Konseptet var å gi fagpersonell som kunne utføre spesifikke oppgaver trening i tilkomstteknikk og derved spare kunder for dyr og tidkrevende stillasmontering.

Verdens første komplette habitat system

En offshorekunde klarte ikke å løse utfordringen med å drive varme arbeider offshore på en sikker måte – og spilte ballen over til oss. Ved å være banebrytende og bringe Flexible Habitat-løsningen til markedet har vi spart industrien for milliarder. Det fleksible habitatsystemet som StS kom opp med er i dag den etablerte industristandarden som brukes av alle leverandører. Dette systemet er nå i bruk av de fleste oljeselskaper rundt om i verden, og har i en eller annen form blitt brukt til alt varmt arbeid utført i farlige soner.

Fram til 1997 ble habitatene konstruert av provisorisk materiale som kryssfiner, tynne metallplater og andre materialer. Dette var verken trygt, eller veldig tidseffektivt.

StS kom opp med en løsning bestående av flammehemmende PVC-paneler, alle satt sammen i et modulbasert system som enkelt kunne konfigureres til en rekke størrelser og bruksområder. Fokus for oppgaven var å gjøre dette så brukervennlig som mulig, samtidig som sikkerheten var på det høyeste.

Luften til StS Flexible Habitat ble tilført via plattformens egen lufttilførsel, og overvåkingen av det konstante lufttrykket i Habitat ble dekket av et mekanisk manometer. Dette gikk foran det helautomatiske systemet med full deteksjonsevne, automatisk avstengning og en uavhengig luftforsyning, som StS senere skulle være pioner og bringe på markedet.

2000- tallet

Første ISO kontrakt i 2003

Vi fikk de første ISO kontrakter på Oseberg og Troll platformene i 2003. vi var oppe i 900 ansatte!

I 2010 endret Statoil/Equinor kontaktstrategi og StS mistet alle offshorekontraktene i konkurranse med andre ISO leverandører!

Dette var en dramatisk hendelse.

Ansatte kunne lett skiftet arbeidsdress og fortsatt sine vante rotasjoner. MEN- det gjorde ikke det store flertallet! De valgte å bli. De fleste av disse er fortsatt ansatt her i dag eller har gått av med pensjon! Det er en lojalitet til å bli rørt av!

I 2012 feiret vi 40-års jubileum og det er siste gang alle gründerne våre var tilstede samtidig.

De siste 10 årene

I 2013 fikk vi ISO kontrakt på Mongstad. Dette var en positiv nyhet. Det var en kontrakt på enhetsrater, noe som vi ikke var trent på fra før. Det holdt på å gå galt og det var fare for konkurs.

Vi måtte få tilført midler fra aksjonærene og uten dem hadde vi ikke vært her i dag!

Oljekrise!

I perioden 2015-2017 opplevde bransjen en oljekrise. Det var mangel på oppdrag og usikre tider! Men Njord kom inn igjen til Stord og Johan Sverdrup kom til Haugesund og dette reddet oss gjennom nedturen!

Vendepunkt

I 2018 fikk vi tildeling av vedlikeholds kontrakt fra Neptune Energy! endelig fikk vi en posisjon offshore igjen!

Et pionerprosjekt i Norge

I 2018 hadde vi oppdrag for CCB på Haven prosjektet. Arbeidsomfanget gikk ut på å forlenge leggene til Haven og dette anses som et pioner prosjekt i Europa. Et slikt arbeidsomfang har aldri blitt forsøkt eller gjennomført utenfor Midtøsten.

Etablering i Midtøsten

Etter flere år med habitatvirksomhet i Malaysia var det behov for å se på strategien vår internasjonalt. Vi vurderte hele verden og landet på Midtøsten. Dette har vi lykkes med og har jevn og stor aktivitet!

Vedlikeholdskontrakt med Vår Energi

I 2020 ble StS i samarbeid med ISONOR Industrier tildelt ISO vedlikeholds kontrakten for alle Vår Energi sine installasjoner, Goliat, Balder, Ringhorne og Jotun A.

ISONOR Industrier og StS gruppen har inngått ett Joint Venture samarbeid (50/50) i forbindelse med denne ISO kontrakten og har et godt samarbeid med ISONOR og Vår Energi.

Hywind Tampen

i 2021 startet vi oppdrag på Hywind Tampen. Dette er verdens første fornybare kilde for olje – og gassvirksomhet til havs. Etter planen skal denne forsyne feltvirksomheten på Snorre og Gullfaks i Nordsjøen med elektrisk kraft. Dette vil bli den første flytende vindparken i verden som leverer strøm til olje – og gassplattformer til havs. Vi er glade for å være en del av dette spennende prosjektet, og gleder oss til fortsettelsen!

Hva bringer fremtiden?

Norge har bygget verdens reneste industri på fornybar kraft, og er en viktig bidragsyter til å redusere globale klimagassutslipp. Bare siden 1990 har industrien redusert sine utslipp med over 40 prosent, men ingenting av dette hadde vært mulig uten industriarbeiderne.

I årene framover skal industriarbeiderne skape nye, grønne verdier.  Vi bygger på historien når vi skal forme fremtiden, og industriarbeidere har kreftene til å løfte oss inn i en grønn fremtid. De er våre bærekrefter.

Eventyret fortsetter!

Flere artikler

Vis flere artikler